Nieuwsbericht

Minister Bruins wil andere manier van bekostiging mbo

Profielfoto van MBO Connect Redactie
9 september 2024 | 2 minuten lezen

Minister Bruins wil naar een andere verdeelsystematiek van de bekostiging van het mbo. Hij sluit zich hiermee aan bij een aanbeveling van de Commissie Macrodoelmatigheid mbo.

Met dit nieuws kwam MBO-Today. Midden in de zomervakantie, vandaar dat we het nu nog even extra onder de aandacht brengen.

In een advies over de sturing en instandhouding van de regionale mbo-infrastructuur doet de Commissie Macrodoelmatigheid de aanbevelingen om de huidige bekostigingssystematiek in het mbo te herzien. De huidige systematiek kijkt primair naar het aantal studenten dat een school heeft. Dit leidt tot concurrentie tussen scholen, hetgeen vanuit het perspectief van macrodoelmatigheid niet optimaal is. De verdeling van de Rijksgelden over de scholen zou juist de onderlinge samenwerking moeten stimuleren. Volgens de Commissie Macrodoelmatigheid zou het goed zijn om met een ‘vaste voet’ te gaan werken, waardoor scholen meer financiële zekerheid hebben.

Andere verdeelsystematiek

Minister Bruins neemt de aanbeveling van de Commissie Macrodoelmatigheid over. Hij wil de komende tijd fundamenteel kijken naar de verdeelsystematiek van het mbo. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij dit een ‘prioritaire opgave’, waar hij in gesprekken met de scholen aandacht voor gaat vragen. Ook wil hij hierover in gesprek met de Tweede Kamer.

10% minder bekostiging voor BBL-studenten

Het is mogelijk dat minister Bruins ook wil kijken naar de bekostiging van bbl-leerbanen. In een ambtelijke opsomming van mogelijke bezuinigingen in het mbo is de optie genoemd om scholen minder geld te geven voor leerbanen. Het onderwijs vindt bij de bbl-opleiding vooral binnen het stagebedrijf plaats. Op dit moment ontvangen mbo-scholen voor een bbl-student nog ongeveer de helft van de bekostiging van die van een voltijds student, terwijl de school maar ongeveer een derde van de onderwijstijd verzorgt. Door de bekostiging te verlagen naar bijvoorbeeld veertig procent kan zo’n 100 miljoen per jaar bespaard worden. Een dergelijke versobering van de bbl zou echter in strijd zijn met een andere ambitie van de minister: het verhogen van het aantal leerbanen door een bbl-offensief.

Lees hier het advies van Commissie Macrodoelmatigheid over sturing en instandhouding van de regionale mbo-infrastructuur

Profielfoto van Jolanda van de Lagemaat
18 uur geleden
Profielfoto van Jolanda van de Lagemaat
18 uur geleden

Graag wil ik hier even op reageren. Toen ik hoorde dat er een verandering aan zat te komen, werd ik even enthousiast. Dat zou toch mooi zijn, want de huidige bekostiging is ouderwets en niet passend bij alle onderwijsinnovatie. Door de grote tekorten in de zorg, zijn wij steeds meer bezig om in samenwerking met het werkveld trajecten te ontwikkelen om het tekort aan personeel op te lossen. Dit zijn mooie traject en mooie samenwerkingen met het werkveld. Ook binnen de BBL hebben wij steeds meer maatwerk en zij instromers. Dit kost heel veel extra werk en dat is absoluut niet erg, maar nu lees ik dat ze de bekostiging van de BBL nog verder naar beneden bij willen stellen. Ja je geeft minder lesuren. Maar onderwijs is zoveel meer dan alleen lesgeven. Ook binnen BBL vallen veel studenten onder passend onderwijs, en hebben daarmee extra ondersteuningsbehoeften, de maatwerktrajecten vergen ook meer flexibiliteit en dat kost ook meer tijd (uitzoeken, regelen, vastleggen). In mijn ogen dus onbegrijpelijk om de bekostiging van de BBL verder te verlagen. Juist in de zorg zijn de BBL - opleidingen booming. De aantallen groeien, maar bekostiging blijft achter en dat is in mijn ogen onbegrijpelijk. 

Jolanda, een ongeruste docent.