Nieuwsbericht

Bijeenkomsten bekwaamheidseisen voor instructeurs

Profielfoto van MBO Connect Redactie
23 september 2024 | 1 minuut lezen

Hoe zitten het met de bekwaamheidseisen in elkaar?

De bekwaamheidseisen zijn een wettelijke set aan eisen die beschrijven wat een instructeur moet kunnen om vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch bekwaam te zijn. Deze zijn opgenomen in het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel, een uitwerking van de Wet op de beroepen in het onderwijs (BIO). Bekwaamheidseisen worden door opleidingen gebruikt om het curriculum vorm te geven en door instructeurs en hun werkgevers gebruikt om het gesprek over bekwaamheidsonderhoud te voeren.

Waarom een herijking van de bekwaamheidseisen?

Net als de bekwaamheidseisen voor leraren en docenten worden ook de bekwaamheidseisen voor instructeurs eens in de zes jaar herijkt, zodat ze actueel blijven in de veranderende context van het onderwijs.

Het ministerie van Onderwijs heeft vier beroepsorganisaties van leraren (AOb, CNV, BVMBO en FvOV) de opdracht gegeven om de bekwaamheidseisen te herijken, zodat instructeurs hierbij zelf aan zet zijn. In september en oktober vinden er bijeenkomsten plaats voor instructeurs, hun opleiders en hun werkgevers. Zij kunnen dan input geven op de bekwaamheidseisen. Op basis hiervan wordt een advies voorgelegd aan de minister van Onderwijs en zal het wettelijke traject in gang worden gezet.

Zou jij vanuit jouw kennis en expertise input willen leveren op de nieuwe bekwaamheidseisen? Of heb je collega’s die mogelijk input willen leveren? Dat kan op onderstaande bijeenkomsten. Aanmelden kan via een mail aan L.Bekkering@aob.nl. De bijeenkomsten zijn online.

 

· Instructeurs bijeenkomst: 29 oktober 15.00 tot 17.00 uur  en 4 november 19.00 - 20.30 uur

· Werkgevers bijeenkomst: 4 november, 15.30 tot 17.00 uur

· Docentenbijeenkomst*: 6 november, 9.30 tot 11.00 uur

· Opleidersbijeenkomst**: 7 november, 9.30 tot 11.00 uur

· Open bijeenkomst (concept presentatie): 26 november, 14.30 - 16.30 uur

 

*We zoeken docenten die veel ervaring hebben met de samenwerking met instructeurs

**We zoeken opleiders die veel ervaring hebben met het opleiden van instructeurs