Nieuwsbericht

Bijeenkomsten bekwaamheidseisen voor leraren en docenten

Profielfoto van MBO Connect Redactie
24 september 2024 | 4 minuten lezen

Hoe zit het in elkaar?

De bekwaamheidseisen zijn een wettelijke set aan eisen die beschrijven wat een leraar moet kunnen om vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch startbekwaam te zijn. Deze zijn opgenomen in het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel, een uitwerking van de Wet op de beroepen in het onderwijs (BIO). De bekwaamheidseisen worden door lerarenopleiders gebruikt om het curriculum vorm te geven en door leraren en hun werkgevers om het gesprek over bekwaamheidsonderhoud te voeren.  

Bekwaamheidsgebieden

De bekwaamheidseisen zijn onderverdeeld in drie bekwaamheidsgebieden: po (pabo), vo (tweedegraads) en vho (eerstegraads). Als je opgeleid bent om te les te geven in een bekwaamheidsgebied, mag je vaak lesgeven aan meerdere doelgroepen en in meerdere sectoren.

Uit raadplegingen onder leraren is gebleken dat zij zich niet zonder meer toegerust voelen om les te geven aan alle doelgroepen waartoe het bekwaamheidsgebied opleidt. Daarom is het belangrijk dat de eisen worden herijkt, zodat deze beter aansluiten bij de praktijk.

Hoe verloopt de herijking? 

Het ministerie van Onderwijs heeft vijf beroepsorganisaties van leraren (de AOb, CNV, Platform VVVO, FvOv en BVMBO) de opdracht gegeven om de bekwaamheidseisen te herijken, zodat leraren hierbij zelf aan zet zijn. In september en oktober vinden er 20 bijeenkomsten plaats voor leraren. Zij kunnen dan input geven op de bekwaamheidseisen en -gebieden. Op basis hiervan wordt een advies voorgelegd aan de minister van Onderwijs en zal het wettelijke traject in gang worden gezet.

Meer achtergrondinformatie

De verschillende beroepsorganisaties hebben al eerder samengewerkt om te komen tot een Beroepsbeeld voor leraren, ‘van de beroepsgroep, voor de beroepsgroep’. Uit dit beroepsbeeld zijn adviezen over de bekwaamheidseisen voortgekomen die worden meegenomen in dit traject.

Deel de link!

Wil je input leveren of heb je collega’s die mogelijk input willen leveren? Dat kan op onderstaande bijeenkomsten. Klik op deze link en deel de link met collega's.

 

Online:
Dinsdag 8 oktober 15.00 uur
Dinsdag 22 oktober 15.00 uur
Dinsdag 5 november 10.00 uur
Dinsdag 12 november 15.00 uur

 

Live bij de AOb

Donderdag 26 september 15.30 uur Utrecht
Donderdag 10 oktober 15.30 uur Groningen
Donderdag 17 oktober 15.30 uur Rotterdam
Donderdag 7 november 15.30 uur Deventer