Nieuwsbericht

De inschrijving voor het vijfde cohort van het prepromotietraject is gestart!

Profielfoto van MBO Connect Redactie
21 juli 2023 | 1 minuut lezen

Is promoveren iets voor mij? Kan ik dat eigenlijk wel? Waar wil ik dan op promoveren? Hoe kom ik tot een onderzoeksplan? En hoe krijg ik daar tijd en financiering voor? Allerlei vragen die misschien in je opkomen als je aan promoveren denkt en die aan de orde komen in het pre-promotietraject. Dit traject helpt je om te onderzoeken of promoveren iets voor jou is en bij het vormgeven van jouw onderzoek en promotietraject.

Voor wie?

Het pre-promotietraject biedt mbo-docenten en mbo-professionals die interesse hebben in onderwijskundig promotieonderzoek praktische en inhoudelijke ondersteuning om daadwerkelijk van start te gaan met hun onderzoek. Deelnemers moeten werkzaam zijn in het mbo en daarnaast  beschikken over een hbo-master of universitaire master (of gelijkwaardige equivalent). Ze kunnen aanspraak maken op de Promotiebeurs voor Leraren of willen op een andere manier financiering verkrijgen, bijvoorbeeld via de werkgever. Het promotieonderzoek behandelt onderwijskundige thema’s of vraagstukken.

“Het heeft veel inzicht gegeven als het gaat om onderzoeken. Maar ook inzicht heeft gegeven over wie ik ben als professional. Daarnaast biedt het traject allerlei mogelijkheden om te netwerken, waardoor er meer deuren voor je open gaan”. – Ervaring deelnemer voorgaande editie.

Hulp bij de start van een promotietraject

Het mbo heeft een jonge onderzoekscultuur waarbinnen het niet vanzelfsprekend is voor docenten om voor een promotietraject te kiezen. Er zijn nog geen gebaande paden waardoor het voor hen vaak lastig is om zo’n traject op te starten. Hoe kom je van een idee tot een promotievoorstel? Wat houdt een promotietraject eigenlijk precies in? Is het wel een realistische keuze? Misschien weet je al dat je wilt promoveren maar kun je hulp gebruiken bij het opstellen van je onderzoeksplan. Je bent niet de enige met vragen: steeds meer mbo-docenten hebben behoefte aan ondersteuning bij het doen van onderzoek, met name bij de start van een promotietraject.

“Het prepromotietraject heeft mij inzicht gegeven in wat dit lange proces op op verschillende vlakken met mij als persoon doet: Wat houdt het mentaal in, wat houdt het fysiek in, wat houdt het praktisch in, etc. Het prepromotietraject heeft mij inzicht gegeven in hoe je een concrete basis moet neerzetten om uiteindelijk de vervolgstap te kunnen maken”. – Ervaring deelnemer voorgaande editie.

Meld je hier aan