“Expres fouten gemaakt en toch een 10”
Het examen Engels spreekvaardigheid op Scalda is veel te makkelijk. Dat vindt student Evy Slabbekoorn, die melding heeft gedaan bij de Onderwijsinspectie. ,,Ik heb expres een paar fouten gemaakt, maar toch een 10 gehaald." Ook al haar mede-examenkandidaten scoorden een 10. ,,Docenten zeggen dat je geen onvoldoende kunt halen. Dat kán toch niet?"
Door: JOERI WISSE
Evy doet examen op niveau 4, het hoogste niveau binnen het mbo. Twee weken geleden maakte de 17-jarige studente uit Colijnsplaat een oefenexamen als voorbereiding op het examen spreekvaardigheid. ,,Ik hoorde toen al van docenten dat het niet veel voorstelt, maar ik ben er echt van geschrokken hoe makkelijk het is." Het examen wordt volledig afgenomen én beoordeeld door een computerprogramma van Pearson, een van de grootste onderwijsuitgevers ter wereld.
Het begint volgens Evy al met een opdracht waar een missend woord in een zin moet worden ingevuld. Als je een fout antwoord geeft, wordt de volgende vraag eenvoudiger en kun je dus nog steeds een 10 halen, kan ze uit eigen ervaring vaststellen. ,,Het wordt een examen genoemd, maar het is eigenlijk dus meer een niveaubepaling."
Het andere deel van het examen bestaat uit spreekopdrachten. "Bij deze opdrachten krijg je een tekst die je goed moet doorlezen. Na 25 seconden moet je de tekst zo goed mogelijk voorlezen in de microfoon, waarna AI (kunstmatige intelligentie, red.) bepaalt of je het goed hebt gedaan." Doe je het niet goed, dan wordt bij dit onderdeel de volgende opdracht makkelijker.
Kinderlijk eenvoudig
Fraude plegen is kinderlijk eenvoudig, legt Evy, die leert voor kindprofessional, uit. Alle kandidaten zitten in één lokaal. Je kunt ook de stem van een student naast je door 'jouw' computer laten opvangen en zo met twee vingers in je neus de toets afronden. Evy heeft inzage gehad in de gemiddelde cijfers. "Het laagste cijfer was een 6,9 gevolgd door een 7,5. Daarna kwamen héél, maar dan ook héél véél tienen."
Volgens Scalda is er een goede verklaring voor de hoge scores. ,,We houden ons aan internationale standaarden voor beheersing van het Engels voor mbo-studenten. Die zijn in alle Europese landen gelijk", zegt woordvoerder Karin de Bruijn. Nederlandse studenten beheersen de Engelse taal volgens haar over het algemeen beter dan studenten in andere Europese landen: landelijk slaagt 98 procent van de mbo'ers in één keer voor deze toets.
Dat je fouten maakt en toch een tien haalt, klinkt misschien onlogisch. De Bruijn: ,,Maar Evy zegt het goed: het examen is een niveaubepaling. Je hoeft niet foutloos Engels te spreken om het vastgestelde niveau te halen. Daarom kun je ook als je wat foutjes maakt nog een 10 halen." Volgens haar moeten docenten goed uitleggen hoe dat werkt. ,,Dat is hier misschien niet helemaal gelukt."
Studenten die klagen over te makkelijke examens: het komt niet vaak voor. Maar Evy heeft een goede reden om aan de bel te trekken. Ze heeft altijd moeite gehad met Engels. In havo-4 strandde ze op de middelbare school omdat ze zwaar onvoldoende stond voor het vak. Evy besloot over te stappen op een versnelde mbo-opleiding en daarna naar het hbo te gaan. ,,Ik maak me grote zorgen of ik het daar ga redden met Engels."
Ze heeft een melding gemaakt bij de Onderwijsinspectie, te meer omdat daar twee jaar geleden een rapport verscheen waaruit blijkt dat mbo'ers onzeker zijn over hun beheersing van het Engels. Ook heeft ze het aangekaart bij haar docenten Engels. ,,Ze zijn zelf ook kritisch over dit examen, maar durven geen stappen te ondernemen om dat te veranderen."
Waardig examen
Eventuele veranderingen komen voor Evy te laat. ,,Maar de mensen die na mij komen verdienen ook een waardig examen, gewoon met een docent. Laat ze gewoon zoals op het voortgezet onderwijs een gesprek voeren, in plaats van dit lullige examentje waar iedereen een 10 scoort." Ze hoopt dat de lessen Engels ook verbeteren. In een jaar tijd heeft ze niet één spreekopdracht hoeven doen. ,,In de klas waren we eigenlijk alleen bezig met opdrachten maken in Pearson."
,,Ik kan wel verzinnen waarom Scalda hiervoor gekozen heeft: dit scheelt heel veel tijd", zegt Evy. Ze wijst op de website van Pearson. Stelt u zich eens voor: één testmoment per student en geen nakijkwerk! staat boven de wervende tekst die het 'volledig geautomatiseerde' examen aanprijst dat met 'minimale administratieve inspanning' kan worden ingezet. Met als kers op de taart - ook het nakijken gebeurt volledig automatisch! luidt de slotzin.
Extra lessen
Scalda blijft achter Pearson staan. Volgens De Bruijn is het een gerenommeerde en betrouwbare uitgever. De methode wordt op veel mbo-scholen gebruikt. ,,Daarnaast bieden we op Scalda ook mogelijkheden aan om Engels verder te ontwikkelen op een hoger niveau en een internationaal erkend Cambridge-certificaat te halen. Dat is vooral nuttig voor mensen die in de beroepspraktijk veel Engels spreken, zoals in het toerisme." Evy was daar nog niet van op de hoogte. Ze moet nog één jaar op Scalda en overweegt serieus om volgend jaar de extra lessen Engels te volgen.