Amsterdamse Mbo-instellingen en bedrijfsleven sluiten stagepact
De BVMBO heeft vorig jaar samen met onder andere de AOb, VNO-NCW, OC&W en Job-mbo het stagepact getekend. Afgelopen week werden op het stagepact al mooie voorbeelden gepresenteerd over de voortgang van de afspraken in het Stagepact. Een hot item bij dit stagepact zijn de stagevergoedingen. Deze moeten per sector uit-onderhandeld worden en opgenomen worden in de cao's.
In Amsterdam hebben bedrijven en mbo instellingen nu hun eigen Stagepact afgesloten waarin de stagevergoeding al is vastgelegd.
Een fijne, betaalde, stageplek voor studenten van het middelbaar beroeps onderwijs (mbo) is niet altijd vanzelfsprekend. Mbo-studenten zijn ten opzichte van hbo- of wo-studenten vaak nog het ondergeschoven kindje. Om de positie van mbo'ers op de stagemarkt te vergroten ondertekenden alle Amsterdamse mbo-instellingen en 40 bedrijven in aanwezigheid van koningin Máxima dinsdag het zogenoemde Stagepact MBO.
Van moeite met het vinden van een leerzame stageplek tot aan horrorverhalen over uitbating: stagelopen komt met de nodige reputaties. Vooral mbo-studenten hebben moeite met het vinden van een geschikte stageplek. Een plek die niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook een stagevergoeding betaalt. Want eerlijk is eerlijk: fulltime stagelopen en daarnaast nog voorzien in je eigen levensonderhoud is praktisch geen doen.
Toch heeft Amsterdam liefst 40 duizend mbo-studenten. Dat deze groep moeite heeft met het vinden van een werkervaringsplek in het bedrijfsleven ligt volgens wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken en mbo) aan het gebrek aan geschikte plekken. ,,Soms komt dat ook door stagediscriminatie."
Mbarki kan het weten, want hij stond tien jaar lang in het mbo als docent Economie voor de klas. Met regelmaat klopten studenten bij hem aan met een afwijzing bij een potentiële werkervaringsplek. Puur en alleen omdat ze mbo- en niet hbo- of wo-geschoold zijn.
Die achtergestelde behandeling van mbo'ers ten opzichte van andere studenten zorgt volgens de wethouder voor onzekerheid bij mbo-studenten. ,,Ze krijgen daardoor het gevoel dat bepaalde functies of werkomgevingen niet voor hen zijn weggelegd. Dat is pijnlijk en onnodig."
Bovendien is stagediscriminatie van mbo'ers 'bad for business.' ,,We hebben onze mbo'ers simpelweg keihard nodig", aldus Mbarki. ,,Timmerlieden, verplegers, loodgieters, juridische medewerkers of filmmakers: onze stad zou onze stad niet zijn zonder praktijkgeschoolden."
Oos Kesbeke van het gelijknamige Amsterdamse bedrijf in tafelzuren, is het roerend met Mbarki eens. ,,Ik druk me nu nog netjes uit maar ik vind het werkelijk bespottelijk, belachelijk en idioot dat de mensen die onze toekomst zijn geen plek kunnen krijgen in het bedrijfsleven. Zij zijn onze toekomst en daar moet je in investeren."
Volgens de augurkenkoning snijdt het mes namelijk aan twee kanten. Een stagiair doet op een fijne stageplek niet alleen werkervaring op, maar een bedrijf plukt ook de vruchten van een stagiair. ,,Als je mensen goed begeleidt heb je er een fantastische werknemer aan. Alleen maar winnaars, toch?"
Om gelijke behandeling van mbo'ers te realiseren en goede stageplekken voor mbo-studenten te faciliteren ondertekenden woensdag alle Amsterdamse mbo-instellingen en 40 Amsterdamse bedrijven het Stagepact. Onder de bedrijven zijn kleinere spelers in het bedrijfsleven zoals Kesbeke en kledingmerk Daily Paper, maar ook grote namen als Schiphol, Kruidvat en Alliander.
In het pact is onder andere de afspraak vastgelegd dat mbo'ers een stagevergoeding krijgen. ,,Dat vind ik niet meer dan logisch", stelt Kesbeke. ,,Enkel een onkostenvergoeding vind ik flauwekul. Je moet zorgen dat ze een kluifje krijgen. Met een kop koffie en de mazzel help je niemand."
Toch is die stagevergoeding voor veel mbo'ers geen zekerheid. ,,Ik denk dat slechts 60 procent van de mbo'ers betaald krijgt voor hun werkervaringsplek", vertelt Skakil Voss (21), vierdejaarsstudent aan het mediacollege. Zelf kreeg hij gelukkig wel betaald tijdens zijn stage. ,,Ik zou niet weten hoe ik anders mijn kamer had moeten betalen."
Koningin Máxima stak tijdens de ondertekening van de Stagepact woensdag in Capital C haar enthousiasme voor het initiatief niet onder stoelen of banken. Ze noemde de gemaakte afspraken 'geweldig'. Presentator Humberto Tan wees de aanwezige studenten ter afsluiting nog even op het belang van stagelopen. ,,Hare Majesteit heeft ongetwijfeld ook ooit stage gelopen en zie waar haar dat heeft gebracht."