Nieuwsbericht

Uit de docentenkamer

'Voor één keer in mijn leven wil ik iets afmaken.' Deze zin uit haar motivatie om mee te doen aan de vakwedstrijden raakt me en ik besluit haar te begeleiden. De wil om te winnen is er, tegelijkertijd weten we hoe moeilijk dat is. Als tijdens de prijsuitreiking haar naam wordt genoemd, komen de tranen. 

Profielfoto van MBO Connect Redactie
14 oktober 2024 | 1 minuut lezen



Tranen van geluk. 'Mijn' studente heeft gewonnen. Goud! Ik ben zo trots op haar. Zeven maanden geleden is ze ingestroomd in de opleiding Juridisch dienstverlener. Ik zie een jonge vrouw die sterk oogt, maar worstelt met haar zelfvertrouwen. 

Samen besluiten we voor de vakwedstrijden te gaan. Ze is ambitieus en gaat voor goud. 'En anders wil ik dat u me weer begeleidt om volgend jaar te winnen.' We bouwen een hechte band op en ik bereid haar voor op de vakwedstrijden van Skill Heroes. 

Bij de juridische categorie van de wedstrijd analyseren studenten casussen en presenteren zij oplossingen op basis van actuele wet- en regelgeving. Ze werken binnen diverse rechtsgebieden, zoals personen- en familierecht of arbeidsrecht. De studente en ik bedenken samen scenario's en zoeken in de wetboeken. 

De wedstrijden breken aan. Het is ook nog Ramadan en zonder koffie en eten slaat deze studente zich er doorheen. Na de eerste casus is ze in tranen, bang dat ze het verpest heeft omdat ze iets is vergeten in te vullen. Maar ze herpakt zich en gaat verder. 

Samen met vijf andere finalisten wacht ze tijdens de prijsuitreiking in spanning af. Dan wordt haar naam geroepen. Mijn hart gaat tekeer alsof mí­jn naam geroepen wordt. Ze heeft goud gewonnen. We zijn in tranen. Voor mij is de winst niet eens die gouden medaille, maar deze boost voor haar zelfvertrouwen. Ze heeft dit afgemaakt, en hoe!