Nieuwsbericht

OCW, MBO Raad, JOB MBO en BVMBO hebben nieuwe producten ontwikkeld voor studenten met een ondersteuningsvraag

Profielfoto van MBO Connect Redactie
27 november 2024 | 2 minuten lezen

 

Onder meer OCW, MBO Raad, JOB MBO en BVMBO hebben nieuwe producten ontwikkeld om studenten met een ondersteuningsvraag beter te kunnen helpen. In handzame handreikingen en informatieplaten is weergegeven waaraan je moet denken bij de intake en aanmelding, welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn en hoe je passende ondersteuning in de beroepspraktijkvorming kunt vormgegeven.

Nieuwe producten

De afgelopen periode zijn enkele nieuwe producten ontwikkeld om studenten nog beter te kunnen ondersteunen tijdens hun opleiding. 
  • De routekaart intake voor passend onderwijs laat de belangrijkste aspecten zien die tijdens het kennismakings- en aanmeldproces aan de orde moeten komen. Denk aan informatie van de vorige school en de betrokkenheid van ouders of steunfiguren. Elke mbo-instelling ontvangt tien exemplaren van de routekaart om op te hangen. Achter de link is de routekaart ook digitaal beschikbaar. Via de QR-code op de plaat kom je op pagina’s met achtergrondinformatie.
     
  • Voor studenten is het belangrijk dat zij weten wat ze kunnen verwachten en moeten regelen. Hiervoor is een infokaart ontwikkeld. Deze kun je uitdelen tijdens open dagen, voorlichtingen en tijdens het kennismakingsgesprek.
     
  • De handreiking ‘Passend onderwijs in het mbo’ biedt handvatten voor onderwijsteams over wat kan en mag op het gebied van ondersteuning. Omdat de handreiking regelmatig aangevuld en aangepast zal worden aan de actualiteit, worden geen fysieke exemplaren gedrukt. JOB MBO ontwikkelt daarnaast samen met OCW en de MBO Raad een versie die geschikt is voor studenten.
Reeds bestaande producten
Naast de recent gepubliceerde producten, kunnen ook de volgende producten helpen bij het bieden van goede ondersteuning. 
  • Met de ‘Checklist informatievoorziening’ kun je controleren of de website van de opleiding of mbo-instelling voldoende informatie geeft over het ondersteuningsaanbod.
     
  • Met het spel ‘Next level’ kun je studenten en/of leerlingen uit het vo met elkaar in gesprek laten gaan over welke informatie ze nodig hebben, waar ze die vinden en bij wie ze de juiste ondersteuning kunnen regelen.
     
  • Het ‘BPV-handboek voor de begeleiding van mbo-studenten met extra ondersteuningsbehoefte’ biedt handvatten om studenten tijdens de beroepspraktijkvorming goed te begeleiden.
     
  • Het interactieve document ‘Mbo-student centraal’ laat zien welke samenwerking nodig is om mbo-studenten goed te kunnen ondersteunen. Voor verschillende leefdomeinen is samenwerking met andere partners nodig.
Webinars en workshops
Het Kennispunt MBO Passend Onderwijs en Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) organiseren regelmatig bijeenkomsten over het ondersteunen van studenten. Die gaan onder meer over de juiste informatie op de website plaatsen en hoe je een goed intakegesprek voert. Check de agenda van het Kennispunt of ECIO en meld je aan.